Avukat Bulundurma Zorunluluğu

Anonim Şirketlerde ve Yapı Kooperatiflerinde Avukat Bulundurma Zorunluluğu

Sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesinin 3. Fıkrasına 4667 sayılı kanun ile eklenen hükümde düzenlenmiş olup 08.02.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir (bknz). İşbu fıkra kapsamında esas sermayesi belli bir miktar üzerinde bulunan anonim şirketler ve üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri bakımından sözleşmeli avukat bulundurması zorunludur.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesinin 3. Fıkrası;

“Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanunu’nun 272’nci maddesinde öngörülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.”

Şeklinde düzenlenmiştir.

Esas sermayenin 5 katından kasıt Türk Ticaret Kanunu madde 272’de düzenlenen 50.000-TL’nin 5 katı olan 250.000-TL’dir.

Bu kapsamda, kuruluş esas sermayesi 250.000-TL ve üzerinde olan anonim şirketler ve kuruluş sermayesi 250.000-TL altında olmasına rağmen sermaye artırımı sonrasında esas sermaye miktarı 250.000-TL ve üzerine çıkan anonim şirketler girmektedir. Ayrıca, üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin de sözleşmeli avukat bulundurmak zorunluluğu düzenlenmiştir.

Sözleşmeli Avukat Bulundurmamanın Yaptırımı Nedir?

Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesine göre avukat bulundurma zorunluluğunu yerine getirmeyen kuruluşlara;

Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.’’

2021 yılı için belirlenen kanunda belirlenen aylık brüt ücret tutarı 3.577,50-TL olup sözleşmeli avukat tayin edilmeyen her ay için iki aylık brüt asgari tutar olan 7.155,00-TL üzerinden ceza kesilecektir. Kesilen cezalara karşı, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilir. Sulh ceza hâkimliğinin itiraza ilişkin verdiği karar kesindir.  

Uygulamada Baro Başkanlıkları tarafından, zorunluluk kapsamında bulunan kuruluşlardan avukat bulundurulmadığı yönünde şüphe olması halinde kuruluşlardan sözleşmeli avukat bulundurup bulundurmadığı hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir. Bu kapsamda zorunluluk kapsamında bulunan şirketlerin avukatlık sözleşmesini ve ilgili ücret ödemelerini gösteren serbest meslek makbuzu ödeme belgesi örneğini başkanlığa göndermesi gerekmektedir. Aksi takdirde, yukarıda değinildiği üzere idari para cezası ile karşı karşıya kalacaklardır.

Bizimle bu konuda iletişime geçebilirsiniz.

UYARI: İşbu yazı içerisinde yer alan değerlendirmeler ve bilgiler hukuki tavsiye niteliği teşkil etmemekte olup yasal mevzuatta ve içtihatlarda yapılacak değişiklikler kapsamında güncel olmayabilir. Bu içerikten dolayı herhangi bir şekilde Erbay & Saral & Yelkenkaya Avukatlık Ofisi’ne sorumluluk yükletilmesi mümkün değildir. Bu yazı kapsamındaki soru ve sorunlarınız bakımından hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilmektedir.

İlgili Makaleler

Yorum Yap

Yeni Makaleler

istanbul-is-mahkemesi-avukati
İstanbul İş Mahkemesi Avukatı Nedir ve Neden Önemlidir?
7 Şubat 2025
Kıdem Tazminatı ile İhbar Tazminatı Farkı Nedir?
Kıdem Tazminatı ile İhbar Tazminatı Farkı Nedir?
7 Şubat 2025
is-hukuku-avukati-nasil-secilir
İş Hukuku Avukatı Nasıl Seçilir?
10 Ocak 2025
istifa-etmek
İstifa Etmek: Tüm Detaylar ve Sık Sorulan Sorular
2 Ocak 2025
isci-avukati
İşçi Avukatı: Haklarınızı Güvence Altına Alın
2 Ocak 2025
isci-haklari-avukati
İşçi Hakları Avukatı: Hakkınızı Arayın, Adaleti Sağlayın
31 Aralık 2024
is-hukuku-avukati
İş Hukuku Avukatı: Haklarınızın Koruyucusu
31 Aralık 2024
kidem-tazminat-davasi
Kıdem Tazminat Davası: Bilmeniz Gereken Her Şey
27 Aralık 2024
kidem-tazminat-davasi-nasil-acilir
Kıdem Tazminat Davası Nasıl Açılır?
27 Aralık 2024
fazla-mesai-haklari
Fazla Mesai Hakları
3 Aralık 2024