Türk vatandaşlığı statüsüne haiz olmayan yabancılar için hukuki olarak kanunda sayılan şartların yerine getirilmesiyle Türk vatandaşı olma hakkı verilmiştir. Türk Vatandaşı olmayan yabancılara sağlanan Türk vatandaşı olma yollarından olan Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı olmak konusu alanında uzman avukatlarımız tarafından bu yazımızda ele alınacaktır.

Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak adlı yazımız alanında uzman yabancılar hukuku ve vatandaşlık avukatı tarafından sizin için kaleme alınmıştır. Bu husustaki sorularınız ve deneyimlerimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için https://esyhukuk.com/iletisim/ iletişime geçebilir, info@esyhukuk.com adresimize e-posta gönderebilir ya da 0552 502 80 27 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer makalelerimiz için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz https://esyhukuk.com/makaleler/

evlilik-yoluyla-turk-vatandasi-olmak
evlilik-yoluyla-turk-vatandasi-olmak

Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak

5901 sayılı Türk Vatandaşık Kanunu’nun 16. Maddesi Türk Vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması hususuna açıklık getirmiştir. (bkz. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5901.pdf) . İşbu maddeye göre bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığının kazanılamayacağının bahsederek Türk Vatandaşı olmak için bazı şartların yerine getirilmesini koşuluna bağlamıştır.

Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olma Şartları

Bir yabancının sadece bir Türk Vatandaşı ile evlenmesi yabancıya Türk Vatandaşlığı kazandırmamaktadır. Türk vatandaşlığı statüsüne sahip olmak isteyen yabancının Kanunda belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir. Yabancının Türk Vatandaşlığını evlenme yoluyla kazanmasının şartları ise şu şekildedir;  

  • Bir yabancının Türk vatandaşı ile başvuru anından itibaren en az 3 yıldır evli olması ve bu evliliğin kesintisiz olarak devam etmesi durumunda Türk vatandaşı ile 3 yıldır evli olan yabancı, Kanunda sayılan diğer şartları da sağlaması durumunda Türk vatandaşı olmak için başvuruda bulunabilir.
  • Başvuruda bulunan yabancı ile evlendiği Türk vatandaşı aile birliği içinde yaşama şartını yerine getirmesi gerekmektedir. Zira aynı hane içerisinde yaşamayan aile birliğini oluşturmamış yabancıların başvuru reddedilme ihtimali yüksektir. Ancak yurt dışında devam eden evlilik ve aile birliği Türk vatandaşlığının kazanılmasına engel oluşturmamaktadır.
  • Türk vatandaşlığını evlenme yoluyla elde etmek isteyen yabancı Evlilik birliği ile bağdaşmayacak faaliyetlerde bulunması durumunda Türk vatandaşlığı hakkını kaybedecektir.
  • Türk vatandaşlığını evlenme yoluyla kazanmak isteyen yabancının Milli Güvenlik ve kamu düzenine aykırı bir halinin bulunmaması gerekmektedir. Bu faaliyetlere örnek olarak uyuşturucu ticareti yapma, kasten adam öldürme, fuhuş gibi eylemler sayılabilir. Fakat bu kanun maddesi yetkililerce geniş olarak yorumlanmakta olup başvuru sahibinin dikkat etmesi gerekmektedir.

Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Olmak İçin Gerekli Evraklar

  1. Eksiksiz doldurulmuş Türk vatandaşlığı başvuru formu,
  2. Türk vatandaşı ile evlendiğini gösteren Evlilik Cüzdanı,
  3. Pasaport yada benzer bir belgenin noter onaylı ve Türkçeye tercüme ettirilmiş kopyası,
  4. Evlenilen Türk vatandaşını eşin nüfus cüzdanı fotokopisi,
  5. İkamet tezkeresi fotokopisi,
  6. Türk vatandaşlığına başvuracak yabancıya ait doğum belgesinin noter onaylı ve Türkçeye tercüme edilmiş kopyası,
  7. Yabancı ile evlenilen Türk vatandaşının aile birliği ve evlilik birliğinin varlığına işaret eden herhangi bir belge,
  8. Son 6 ay içerisinde çekilmiş beyaz fonlu biyometrik fotoğraf,
  9. Türk vatandaşlığına başvuracak yabancını hakkında kesinleşmiş mahkeme kararının bulunması halinde aslı gibidir yapılmış mahkeme kararı ve kesinleşme şerhi,
  10. Vatandaşlık hizmet bedelinin yatırıldığını gösterir makbuz vb. belgeler.

Vatandaşlık Başvurusunun Sonuçlanması Ne kadar Sürer ?

Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı olmak için yapılan başvurunun makul bir sürede sonuçlanması gerekli şartların ve evrakların eksiksiz olarak ibraz edilmesine bağlıdır. Başvuru esnasında eksik yada yanlış ibraz edilmiş evraklar süreci uzatacak olup başvuruyu sürüncemede bırakacaktır. Bu sebeple evrakların eksiksiz olarak sunularak vatandaşlık konusunda uzman avukatlardan destek alınması büyük önem arz etmektedir.

Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı olmak, Türk vatandaşı olmayan yabancılara verilmiş istisnai bir haktır. Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma başvuruları uzmanlık isteyen ve Kanuna hakim kişiler tarafından yapılması başvurunun lehe sonuçlanmasına yardımcı olacak hususların başında gelmektedir. Zira başvurunun yapılmasından sonra sürecin takip edilmesi ve eksikliklerin tamamlanarak başvurunun kabul edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların, yabancılar hukuku avukatı yada vatandaşlık avukatlarından destek alması yararına olacaktır.

Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak adlı yazımız alanında uzman yabancılar hukuku ve vatandaşlık avukatı tarafından sizin için kaleme alınmıştır. Bu husustaki sorularınız ve deneyimlerimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için https://esyhukuk.com/iletisim/ iletişime geçebilir, info@esyhukuk.com adresimize e-posta gönderebilir ya da 0552 502 80 27 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer makalelerimiz için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz https://esyhukuk.com/makaleler/

İlgili Makaleler

Yorum Yap

Mesaj gönder
Danışmanlık için iletişime geçin
Merhaba 👋🏻

Danışmanlık almak istediğiniz bir konu mu var?

Hemen iletişime geçin uzman kadromuzdan bilgi alın.

Not: Danışmanlık Avukatlık Kanunu gereği ücretlidir.