Kadının Kızlık Soyadını Kullanması

Kadının kızlık soyadını kullanması hususunu yanıtlar bu yazımız alanında uzman avukatlarımız tarafından sizin için hazırlanmıştır. Evlenme kararının verilmesi ile birlikte kızlık soyadını da kullanmak isteyen kadınların en çok merak ettiği ve araştırdığı konuların başında evlilikte kadının kızlık soyadını kullanması gelmektedir.

Kadın, evlilik ile birlikte kocanın soyadının önünde kendi soyadını kullanabileceği gibi, kocanın soyadını kullanmak istemeyip salt kendi soyadını da kullanabilecektir. Tabi her iki durumda da yürütülecek prosedür farklı olup, aşağıdaki yazımızda bu noktadaki tüm hususlar detayları ile açıklanmıştır. Bu husustaki sorularınız ve deneyimlerimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için https://esyhukuk.com/iletisim/ iletişime geçebilir, info@esyhukuk.com adresimize e-posta gönderebilir ya da 0552 502 80 27 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer makalelerimiz için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz https://esyhukuk.com/makaleler/

kadinin-kizlik-soyadini-kullanmasi
kadinin-kizlik-soyadini-kullanmasi

Kadının Kızlık Soyadını Kullanması

Kanun koyucu, evlilikle ilgili pek çok konu gibi bu konuyu da ele almış ve Türk Medeni Kanununda evlenen kadının soyadı konusunu da açıkça hükme bağlamıştır. Anılanın kanunun 187. Maddesi “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.” şeklinde düzenlenmiştir.(bkz.https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4721.pdf)

Görüldüğü üzere kadın evlilik birliğinin kurulması ile birlikte kanunen eşinin soyadını alacağından, evlenmeden önce herhangi bir başvuru yapılması ile kadının tek başına kızlık soyadını kullanması mümkün değildir. Ancak kadın, evlenme ile birlikte eşinin soyadının önünde kızlık soyadını da kullanmak isteyebilir. Bu durumda da kadın, evlilik başvurusu yaptığı sırada kızlık soyadını eşinin soyadı ile birlikte kullanmak istediğini evlendirme memuruna bildirebilecektir. Uygulamada bu durum evlenme başvurusunun yapılması esnasında gerçekleştirilmekte, bazı belediyelerce nikah günü bu yöndeki talepler olumlu karşılanmamaktadır. Dolayısıyla eşinin soyadı ile birlikte kendi soyadını da kullanmak isteyen kadın, bu yöndeki talebini ilk olarak nikah işlemleri için başvuru yaptığı esnada evlendirme memurlarına bildirmelidir.

Bu hususun atlanması, unutulması durumunda ise kanunda da belirtildiği üzere nüfus idaresine yapılacak başvuru ile birlikte bu yöndeki talep iletebilecektir. Bu talebe ilişkin olarak kızlık soyadı kullanma dilekçesine yazımızın sonunda ulaşabilir, anılan dilekçeyi bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Ezcümle, eşinin soyadı ile birlikte kendi soyadını da kullanmak isteyen kadın bu talebini bir beyanla ya da sonrasında bir talep dilekçesi ile yerine getirebilecektir. Ancak kadın bu şekilde bir beyan veya başvuru ile sadece kendi kızlık soyadını, halk tabiri ile bekarlık soyadını kullanamayacaktır. Yani idari yoldan bu işlemi gerçekleştirmek mümkün değildir. Oysaki evlilik birliği içerisinde bağımsız bir birey olan kadının sadece kendi kızlık –bekarlık- soyadını kullanabilmesi onun en doğal hakkıdır. Nitekim Yargıtay’a göre bu hak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. İle 14. ve Anayasanın 17. Maddesi gereğince bir insan hakkıdır.

Sadece kızlık –bekarlık- soyadını kullanmak isteyen kadın, evlilik birliğinin kurulması ile birlikte mutlaka Aile Mahkemesi nezdinde, Aile Mahkemesi yoksa Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açmak durumundadır. Açılacak bu davada davalı nüfus müdürüğü ve erkek eş -koca- davalı olarak gösterilecektir. Bu davada erkek eş her ne kadar davalı olarak gösterilecekse de, kocanın yani eşin bu konudaki rızası ya da kadının sadece kendi kızlık –bekarlık- soyadını kullanması için haklı bir neden aranmamaktadır. Bu işlem usulen yapılması gereken bir işlem olup, açılacak dava da kesin kazanılacak bir davadır.

Açılacak bu dava takriben 3 ay gibi bir sürede karara çıkmaktadır. Bu şekilde bir dava açan kişinin, nasıl olsa kendi soyadını kullanacağından sebeple nüfus cüzdanını değiştirmemesi son derece hatalıdır. Zira evlilik birliği ile birlikte kadının kütük bilgileri de değişmektedir. Dolayısıyla kadın bu şekilde dava açmış olsa dahi nüfus müdürlüğüne başvurarak kimliğini yeniletmeli, değiştirmelidir.

Bu konuda emsal kararlar oldukça fazla olup Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ünal Tekeli/Türkiye, Leventoğlu Abdulkadiroğlu/Türkiye, Tuncer Güneş/Türkiye ve Tanbay Tüten/Türkiye başvurularına ilişkin kararları, Anayasa Mahkemesi’nin 19.12.2013 tarihli Başvuru No: 2013/2187, 06.03.2014 tarihli Başvuru No: 2013/4439 ve yine 16.04.2015 tarihli Başvuru No: 2014/5836 başvuru no.lu kararları ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 30.09.2015 tarihli 2014/2-889 Esas ve 2015/2011 Karar sayılı kararı ile Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 28.04.2015 tarihli 2014/20471 Esas ve 2015/8704 Karar sayılı kararı emsal olarak gösterilebilir.

Bu husustaki sorularınız ve deneyimlerimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için https://esyhukuk.com/iletisim/ iletişime geçebilir, info@esyhukuk.com adresimize e-posta gönderebilir ya da 0552 502 80 27 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer makalelerimiz için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz https://esyhukuk.com/makaleler/

İlgili Makaleler

Yorum Yap

Mesaj gönder
Danışmanlık için iletişime geçin
Merhaba 👋🏻

Danışmanlık almak istediğiniz bir konu mu var?

Hemen iletişime geçin uzman kadromuzdan bilgi alın.

Not: Danışmanlık Avukatlık Kanunu gereği ücretlidir.