ÖSYM-YKS Sınav Sonucuna Nasıl İtiraz Edilir?

ÖSYM-YKS Sınav Sonucuna Nasıl İtiraz Edilir? ve ÖSYM sınav sonucu itiraz dilekçesi hakkındaki bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Sınav sonucuna itiraz edilmesi son derece ciddi ve önemli hususları içinde barındırdığından bu yönde bir adım atılmadan önce mutlaka bir hukuki destek alınması önerilmektedir. Bu husustaki sorularınız ve deneyimlerimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için info@esyhukuk.com adresimize e-posta gönderebilir, https://esyhukuk.com/iletisim/ sayfamızdan iletişime geçebilir ya da 0552 502 80 27 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Sizler için avukatlarımız tarafından hazırlanan diğer yazılarımıza https://esyhukuk.com/makaleler linkinden ulaşabilirsiniz.

ÖSYM-YKS Sınav Sonucuna Nasıl İtiraz Edilir?

2021 YKS sonuçları ÖSYM tarafından 28.07.2021 tarihi itibariyle beklenen günden bir hafta öncesinde açıklandı. Öğrenciler 2021 YKS sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden öğrenebiliyor. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen YKS sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte sonuç ekranında beklediği puanı göremeyen dolayısıyla kaydırma yapmış olabileceğini veyahutta kaydırma yapmadığından emin olarak doğru-yanlışlarının kendisinin hesaplamış olduğundan farklı olduğunu anlayan kişi “Acaba şimdi ne yapabilirim?” sorusu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle beklediği sonuçtan farklı bir sonuçla karşılaşan öğrenci aşağıda izah edilecek yolları izleyerek ÖSYM sınav sonucuna karşı itiraz hakkını kullanabilecektir. YKS sonucuna, merkezi sınav sonucuna ne şekilde itiraz edilmesi gerektiği aşağıda detaylı bir şekilde izah edilmiştir.

osym-yks-sinav-sonucuna-nasil-itiraz-edilir
osym-yks-sinav-sonucuna-nasil-itiraz-edilir

Öncelikle belirtmek gerekir ki sınav ve yerleştirme sonucunun, sınav soru kitapçıkları ve cevap anahtarının incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklanmasından sonra 10 GÜN İÇİNDE (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) ÖSYM’nin sitesinde yer alan Genel Amaçlı Dilekçe Örneğini (Bkz. https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2019/GENEL/genelamaclidilekce03012019.pdf ) kullanarak her bir oturuma ait Soru Kitapçığı ve Cevap Kağıdını incelemek isteğini, sınav sonucuna itiraz ettiğini belirtmelidir. Bu noktada önemle belirtmek gerekir ki bilgi güvenliği artırmak amacıyla dilekçede evrak referans numarası belirtilmesi uygulamasına geçildiğinden, dilekçe doldurulmadan önce sınav başvuru işlemlerinde kullanılan T.C. Kimlik No ve şifre ile “http://ais.osym.gov.tr” adresine girerek, sağ kısımdaki menüden “Evrak Referans No. Al.” Butonuna tıklayarak referans numarası alınması ve bu referans numarasına dilekçe içerisinde yer verilmesi gerekmektedir. (Bkz. https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2015/genel/evrakreferansno17122015.pdf )

Bu talebe istinaden o yıl için belirlenen ücretin de (2021 yılı için Her bir oturuma ait Soru Kitapçığı ve Cevap Kâğıdının adaylar tarafından incelenme isteğine ilişkin bedel 60,00-TL’dir) ÖSYM’nin T.C. Halkbank Ankara Kurumsal Şubesi (IBAN NO: TR 40 0001 2009 4520 0044 0002 07) numaralı hesabına yatırılması ve bu ödemeye ilişkin banka dekontunun da dilekçeye eklenmesi gerekmektedir.

İlgili dilekçe ve ekler posta yoluyla ya da elden ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. Daha hızlı olması amacıyla FAKS yoluyla belge gönderimi ÖSYM tarafından KESİNLİKLE KABUL EDİLMEMEKTEDİR. Bu nedenle faks yolu ile ÖSYM’e belge gönderilmesi hiçbir surette yapılmamalıdır. En nihayetinde ilgili talep üzerine ÖSYM tarafından kişiye inceleme için uygun gün ve saat tebliğ edilerek bildirilecektir. Bildirilen gün ve saatte söz konusu soru kitapçıkları ve cevap anahtarları sınav adayı tarafından incelenebilecektir. Söz konusu inceleme Ankara’da ÖSYM Bürosunda gerçekleştirilmektedir.

Yapılacak her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük dava açma süresini durdurmayacağından aynı süre içerisinde sınav sonucuna itiraz ederek idare mahkemesinde dava açılmalıdır. (Bkz. İYUK md. 20/B (1)-a ) (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=2577&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5) Açılan dava kapsamında 7 gün içinde ilk inceleme yapılarak yargılamaya başlanır. Davalının savunmasını sunması, idarece talep edilen evrakların dosya arasına gelmesi akabinde dosya tekemmül eder ve tekemmülden itibaren en geç 15 gün içinde dosya karara bağlanır. Bu noktada istediği sonuca mahkeme kararı ile de ulaşamayan sınav adayı, mevcut karara karşı 5 GÜN İÇİNDE temyiz kanun yoluna başvurabilecektir. Bu süreler hak düşürücü süre olduğundan bu sürelerin kaçırılması halinde ciddi hak kayıpları doğacaktır.

Sınav sonucuna itiraz edilmesi son derece ciddi ve önemli hususları içinde barındırdığından bu yönde bir adım atılmadan önce mutlaka bir hukuki destek alınması önerilmektedir. Bu husustaki sorularınız ve deneyimlerimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için info@esyhukuk.com adresimize e-posta gönderebilir ya da 0552 502 80 27 numaralı hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Yorum Yap

Mesaj gönder
Danışmanlık için iletişime geçin
Merhaba 👋🏻

Danışmanlık almak istediğiniz bir konu mu var?

Hemen iletişime geçin uzman kadromuzdan bilgi alın.

Not: Danışmanlık Avukatlık Kanunu gereği ücretlidir.